Helmi

Vuonna 2019 lähdin Mufindiin viettämään lukion jälkeistä välivuotta vapaaehtoistyön merkeissä. Tansania oli jo pitkään kiehtonut minua, samoin swahilin kieli, ja olin useita vuosia haaveillut vapaaehtoistöihin lähtemisestä. Vietin Mufindissa viisi kuukautta asuen lastenkylässä vapaaehtoisille tarkoitetussa talossa.

Työtehtäväni olivat pääosin Igodan lastenkylän eskarissa avustamista. Kotioveltani eskarille oli ehkä noin minuutin matka. Eskarissa olin mukana opetustuokioissa, esimerkiksi autoin oppilaita aakkosten kirjoittamisen harjoittelemisessa, ja välitunneilla leikin lasten kanssa. Hommiin kuului myös tiskaamista sekä opetustilojen ja pihan siivoamista. Avustin opettajia tietokoneen käytössä ja kirjoitin puhtaaksi kirjeitä ja raportteja tietokoneella. Iltaisin teimme ala-asteikäisten lasten kanssa kotiläksyjä, sekä harjoittelimme yhdessä matematiikkaa ja englantia. Välillä piirrettiin, laulettiin, tanssittiin, luettiin kirjaa tai leikittiin. Joulun alla kokoonnuimme iltaisin koko lastenkylän porukalla harjoittelemaan ohjelmanumeroita joulujuhlaa varten.

Eskari- ja tarhaikäisten kanssa touhutessa oli hyötyä siitä, että olin opetellut swahilia jonkin verran jo ennakkoon. Kouluikäiset lapset sen sijaan puhuivat varsin hyvin englantia, samoin monet lastenkylän työntekijöistä. Kylillä ja kodeissaan ihmiset saattoivat puhua keskenään paikallista kieltä kiheheä.

Työnteon lisäksi Tansaniassa viettämääni aikaan mahtui myös esimerkiksi matkustamista, kävelylenkkejä kauniissa luonnossa, uusien tuttujen kodeissa kyläilyä, kirkossa käymistä ja juhlia. Erilaiset juhlat ovat tärkeä osa tansanialaista kulttuuria, ja myös jumalanpalveluksissa on iloinen juhlatunnelma. Mufindi on kaunista vuoristoseutua ja ilmasto on mielestäni suomalaiselle mitä miellyttävin: tuntuu, kuin olisi kesä, mutta ei ole liian kuuma eikä hyttysiä. Sadekaudella sadekuurot ovat majesteettisia, eikä omaa ääntäkään meinaa kuulla sateen jylinän alta.

Vapaaehtoisena oleminen ei tietenkään ole pelkkää ruusuilla tanssimista, vaan on hyvä valmistautua siihen, että välillä joutuu kohtaamaan vaikeitakin asioita ja käymään läpi kulttuurishokin ja koti-ikävän. Haluan kuitenkin mitä lämpimimmin suositella vapaaehtoiseksi lähtemistä. Kokemus opetti valtavasti asioita ja Suomeen takaisin tullessa jäi ikävä Mufindiin. Toivottavasti saan palata sinne pian.

-Helmi Neuvonen