Keitä me olemme?

Mufindin Ystävät ry perustettiin tammikuussa 2014 tukemaan Geoff ja Vicky Foxin 2005 Tansaniassa perustaman Foxes' Community and Wildlife Conservation Trustin (Foxes' NGO) työtä Tansanian Mufindissa. Orpojen ja muuten haavoittuvassa asemassa olevien lasten määrän kasvu hälytti perheen ja sai ryhtymään toimiin. Tansanialainen kansalaisjärjestön (Foxes' NGO:n) pyrkimyksenä on tarjota suojaa, ravitsemusta, koulutusta ja terveydenhuoltoa Mufindin lapsille sekä estää HIV:n leviämistä. Mufindin Ystävät ry on perustettu ennen kaikkea tukemaan lasten koulunkäyntiä, lastenkylää sekä suomalaisen lastenlääkärin Leena Pasasen vapaaehtoistyötä hankkeeseen liittyvässä terveydenhoidossa.

Yhdistyksen hallitus

Kari Ojala

Hallituksen jäsen siilinjärveläinen Kari Ojala (hallituksen jäsen 2014-) on Kuopion Niuvanniemen sairaalassa ylilääkärinä työskentelevä oikeuspsykiatri. Hän on toiminut Suomen Kristillisen Lääkäriseuran mielenterveystyön projekteissa Tansaniassa vuodesta 2001 alkaen. Tansaniaan hän on tehnyt kahdeksan matkaa: hän on opettanut psykiatriaa kristillisten yhteistyösairaaloiden työntekijöille kaikkiaan seitsemässä seminaarissa ja sen lisäksi lomaillut maassa kerran. Mufindin seudun kauneus ja sen köyhyydestä ja sairauksista huolimatta elämään valoisasti suhtautuvat ihmiset tekivät häneen lähtemättömän vaikutuksen.

Riitta Laakio

Yhdistyksen puheenjohtajaksi valittiin kevätkokouksessa 2018 Riitta Laakio (hallituksen jäsen 2015-) Hän on eläkkeellä oleva rovasti. Pääasiallisen työuransa hän on tehnyt Kansan Raamattuseurassa kouluttajana, puhujana ja toiminnanjohtajana. Vuoden 2000 alusta lähtien hän toimi seitsämän vuotta Tansaniassa Tumainin yliopiston luennoitsijana ja johtamiskouluttajana Suomen Lähetysseuran lähettämänä. Leena Pasanen oli hänen työtoverinsa, ja Leenan työ Ilembulan sairaalassa ja Mufindin orpojen parissa tuli tutuksi noina vuosina."
Heli Varpe (hallituksen jäsen 2016-) on reilu parikymppinen syntyjään turkulainen, mutta nykyään tamperelaistunut lääkisopiskelija. Heli rakastui Tansaniaan 18-vuotiaana keväällä 2013 tehdessään vapaaehtoistyötä orpokodissa Ilembulassa, ja palasikin jo saman vuoden syksynä Tansaniaan, tällä kertaa Mufindiin, ja muutamaa vuotta myöhemmin taas. Lieneekin siis selvää, että Tansania on vienyt osan sydämestä, ja sinne on palattava uudelleen. Sillä aikaa Mufindin Ystävät on hyvä keino lievittää ikävää ja osallistua alueen auttamiseen.

Visa Kuusikallio (hallituksen jäsen 2017-) on 48-vuotias YAMK -sosionomi ja fransiskaani (TSSF) Järvenpäästä. Asui vaimonsa Katrin kanssa vuosina 2013-2016 Tansanian Morogorossa ja Arushassa. Tansaniassa asuessaan hän työskenteli hankekoordinaattorina ja nykyisin Suomessa toimii sosiaali- ja terapiatyössä. Haluaa olla omalta osaltaan tasaamassa maailman eriarvoisuutta. Visan tavoitteena yhdistyksen hallituksen jäsenenä on edistää Mufindin ystävien työtä ja aloittaa uutta pienimuotoista koulutuksen tukiohjelmaa Mafingan lastenkodin orvoille nuorille. Hän vierailee edelleen säännöllisesti Tansaniassa ja on tukemassa muutamia pieniä suomalaishankkeita osaamisellaan.

Tarja Tuohioja (hallituksen jäsen 2018-) on eläkkeellä oleva matematiikan ja tietotekniikan lehtori, ruustinna, kolmen aikuisen lapsen äiti ja kuuden lapsenlapsen isoäiti. Hän toimi lähes koko työuransa Kauniaisten peruskoulun ja lukion lehtorina. Tansania tuli läheiseksi ystävien lähdettyä sinne lähetystyöhön. Vierailu heidän kodissaan Iringassa ja tutustuminen Tumainin yliopistoon avasivat uuden näkökulman afrikkalaiseen elämään. Tarja ja miehensä Pauli vierailivat myös Ilembulassa, jossa kohtasivat ensimmäistä kertaa Leena Pasasen. Leenan sydämellinen tapa vastaanottaa vieraat ja rakkaus työssään kohtaamiinsa ihmisiin, olivat niin vahva kokemus, että syntyi halu olla mukana tukemassa Leenan työtä. Mufindissa Tarja ei ole vielä käynyt, mutta Mufindin ja Mafingan orpojen elämään hän haluaa vaikuttaa: lasten pääsy kouluun mahdollistaa nuoren oman elämän ja koko lähipiirin kehittämisen.

Leena Pasanen

(teksti tulossa)