AIDS -päivän juhla Igodan lastenkylässä

Keitä me olemme

Mufindin Ystävät ry perustettiin tammikuussa 2014 tukemaan Geoff ja Vicky Foxin 2005 Tansaniassa perustaman Foxes' Community and Wildlife Conservation Trustin (Foxes' NGO) työtä Tansanian Mufindissa. Orpojen ja muuten uhanalaisten lasten määrän kasvu hälytti perheen ja sai ryhtymään toimiin. Foxit ovat asuneet Mufindissa vuodesta1959 alkaen ja ovat työskennelleet tansanialaisten rinnalla yksityisellä sektorilla teenviljelyssä ja turistipalveluissa. Heidän sitoutumisensa yhteisöön ja "takaisinmaksuun" ulottuu vuosikymmenten taakse, ja heidän kiintymyksensä Mufindin ihmisiin on havaittavissa päivittäisessä sitoutumisessa hankkeisiin. Tansanialainen kansalaisjärjestön (Foxes' NGO:n) pyrkimyksenä on tarjota suojaa, ravitsemusta, koulutusta ja terveydenhuoltoa Mufindin lapsille sekä estää HIV:n leviämistä. Mufindin Ystävät ry on perustettu ennen kaikkea tukemaan lasten koulunkäyntiä,lastenkylää sekä suomalaisen lastenlääkärin Leena Pasasen vapaaehtoistyötä hankkeeseen liittyvässä terveydenhoidossa.

Yhdistyksen hallitus

Osmo Rosti

Hallituksen puheenjohtajana toimii yhdistyksen perustamisesta 2014 alkaen Osmo Rosti. Jyväskylästä kotoisin oleva eläkeläinen on koulutukseltaan rakennusalan diplomi-insinööri. Hän on vieraillut Tansaniassa neljä kertaa, ensimmäisen kerran 1995. Mufindissa hän on viettänyt kahdesti neljän viikon jakson ja oppinut tuntemaan alueen oloja ja ihmisiä.

Kari Ojala

Hallituksen varapuheenjohtaja siilinjärveläinen Kari Ojala (hallituksen jäsen 2014-) on Kuopion Niuvanniemen sairaalassa ylilääkärinä työskentelevä oikeuspsykiatri. Hän on toiminut Suomen Kristillisen Lääkäriseuran mielenterveystyön projekteissa Tansaniassa vuodesta 2001 alkaen. Tansaniaan hän on tehnyt kahdeksan matkaa: hän on opettanut psykiatriaa kristillisten yhteistyösairaaloiden työntekijöille kaikkiaan seitsemässä seminaarissa ja sen lisäksi lomaillut maassa kerran. Mufindin seudun kauneus ja sen köyhyydestä ja sairauksista huolimatta elämään valoisasti suhtautuvat ihmiset tekivät häneen lähtemättömän vaikutuksen.

Riitta Laakio

Riitta Laakio (hallituksen jäsen 2015-) on eläkkeellä oleva rovasti. Pääasiallisen työuransa hän on tehnyt Kansan Raamattuseurassa kouluttajana, puhujana ja toiminnanjohtajana. Vuoden 2000 alusta lähtien hän toimi seitsämän vuotta Tansaniassa Tumainin yliopiston luennoitsijana ja johtamiskouluttajana Suomen Lähetysseuran lähettämänä. Leena Pasanen oli hänen työtoverinsa, ja Leenan työ Ilembulan sairaalassa ja Mufindin orpojen parissa tuli tutuksi noina vuosina."

Antti Leppilampi

Antti Leppilampi (hallituksen jäsen 2014-) on 25-vuotias yhteisöpedagogiksi joulukuussa 2014 valmistunut nuori mies. Hän kävi ensi kerran Tansaniassa vuonna 2010, jolloin 2 kuukauden matka sulatti hänen sydämensä. Ihmisten välinen lempeys, solidaarisuus ja yhteisöllisyyden tunne vaikuttivat opettajana toimineeseen vapaaehtoistyöntekijään niin kovasti, että pala sydäntä jäi Tansaniaan. Muistot jäivät sen verran syvälle, että hän lähti matkaan uudestaan vuonna 2013 työharjoittelijana, Tämä matka vahvisti, että Tansania tulee pysymään aina Antin sydämessä.

Kalevi Ahonen

Kalevi Ahonen (hallituksen jäsen 2015- ) on jyväskyläläläinen eläköitynyt yliopiston yleisen historian lehtori. Hän on asunut Bostonissa ja Kööpenhaminassa ja tehnyt muutamia matkoja Afrikkaan joista 2012 ja 2014 matkat Tansaniaan. Leena Pasanen tutustutti hänet Ilembulaan ja Mufindin orpoihin. Hän kertoo sydämensä jääneen sinne.

Heli Varpe

Heli Varpe (hallituksen jäsen 2016-) on 22-vuotias turkulainen, joka uskoo ja toivoo vielä joskus olevansa lääkäri. Heli rakastui Tansaniaan 18-vuotiaana keväällä 2013 tehdessään vapaaehtoistyötä orpokodissa Ilembulassa, ja palasi jo saman vuoden syksynä Tansaniaan. Viimeistään tämä toinen reissu, viiden kuukauden orpokotijakso Ilembulassa ja Mufindissa, jätti pysyvän jäljen sydämeen: on selvää, että Tansaniaan onvielä palattava. Sitä odotellessa Mufindin ystävät ja Äidiltä Toiselle -projekti auttavat lievittämään ikävää.

Hallitus nimitti yhdistyksen sihteeriksi ja taloudenhoitajaksi Marjatta Rostin (hallituksen jäsen 2014-) jyväskyläläisen eläkkeellä olevan äidinkielen opettajan. Hän on Leena Pasasen sisko, ja hän on käynyt Tansaniassa neljästi: kahdesti (vv.1995 ja 2005) Leenan ollessa lastenlääkärinä Ilembulan sairaalassa, ja kahtena viime syksynä Mufindissa yhteensä yhdeksän viikkoa. Hän on iloinnut suuresti siitä, että on saanut olla lapsikylässä vapaaehtoismummona ja seurata molemmilla kerroilla Leenan kotikäyntityötä.